История

Събуди се рязко, скочи на ринга и нокаутирай врага с думи! Това беше един от първите слогани на ток шоу Сблъсък през далечната 2001 г. Той описва най-точно идеята на предаването. Два отбора от по двама души спорят един срещу друг по дадена тема. Спорът често се превръща в ожесточена драма, интелигентно наддумване или пък чист сеир. Всичко това е гарнирано с хумора на Иван и Андрей, Култура ми Янко, Недялко Ем. Цанев, Звездите ми го говорят и други култови рубрики.

 

Сблъсък стартира през далечната 2000 г. в кабелна телевизия ДЕН, която вече не съществува. През 2001 предаването се премести в ефира на БТВ – най-големият трансферен удар на телевизионния пазар. Последваха 8 легендарни години, време, през което се родиха безброй култови идеи, фрази, рубрики, герои и какво ли още не.

 

Сблъсък е авторски български формат, създаден от Иван и Андрей – малко други предавания могат да се похвалят с нещо подобно. Шоуто представи нов начин на водене на спор по телевизията – да се дебатира по сложни теми с прости думи. Да се говори на достъпен за зрителите език и да се дава воля на емоциите. Не по-малко важен беше и хумористичният коментар с нестандартен поглед към проблеми, за които някак си не беше прието да стават обект на комедия.

 

След 2009 г. Сблъсък за кратко премина през ефира на Нова ТВ, но не успя да се наложи. Години по-късно като гледаме назад, можем да признаем, че форматът вече не беше същият. Вече всички канали бяха възприели нашия начин на работа и навсякъде някой се караше – като започнеш от сутрешните блокове през седмицата и стигнеш до вечерните публицистични предавания. По това време Сблъсък вече имаше нужда от пауза, а ние – от нещо различно.

 

След 4 години почивка предаването се завърна по ТВ7 в класическия си вид, само че подобрено и вече два пъти в седмицата – събота и неделя от 8 до 9 сутринта. За съжаление, всички знаят каква беше съдбата на този канал. Поне ни останаха хубави спомени.

 

През 2017 след като доста вода изтече по българската телевизия, а ние също извървяхме дълъг път, чувстваме, че Сблъсък отново може да бъде актуален и новаторски като в най-силните си години. Засега шоуто се завърна с четири броя, като част от кампанията на ДНК „Направи го за България“. Дали ще се върнем за постоянно в ефир? Кой знае… Повече от 16 години след началото ние все още вярваме, че няма невъзможни неща!